Ακόμα πιο ψηλά σε πωλήσεις το «Άκου ανθρωπάκο»

Πέρυσι, το 2013, λίγο πριν το Πάσχα, το βιβλίο τού Ράιχ “Άκου ανθρωπάκο” ήταν έκτο μεταξύ των δέκα πρώτων σε πωλήσεις βιβλίων στη λίστα που δημοσιεύει “Η Καθημερινή”. Φέτος, πάλι την περίοδο τού Πάσχα, το αγόρασαν ακόμα περισσότεροι Έλληνες ανεβάζοντάς το στην τρίτη θέση.

Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται το “Άκου ανθρωπάκο”, θα διαβάζεται και θα συγκινεί για αρκετές εκατοντάδες χρόνια ακόμα, όσο τουλάχιστον δρουν ελεύθερα ο μικροί ανθρωπάκοι πολιτικάντηδες, εμποράκοι, βιομηχανάκοι, εκπαιδευτικάκοι, δημοσιογραφάκοι, και όλος ο -ισμός, λιμός και καταποντισμός των μικρών -άκων, όλων εκείνων που υλοποιούν τον μικρό ανθρωπάκο με μια πολύπλευρη καταστροφική δράση χιλιετιών στη σκηνή τού κοινωνικού γίγνεσθαι, μέσω τής συγκινησιακής πανούθκλας και τού μικρού ανθρωπάκου που ενυπάρχει αόρατος στην προσωπικότητά μας και γι΄ αυτό το λόγο πανίσχυρος.

 

ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

 

Προσπαθώντας να ξεχάσουμε τη λογοκριμένη μετάφραση αυτής τής έκδοσης και τον άθλιο ή μάλλον πανάθλιο πρόλογο, αυτό που παραμένει γεγονός είναι η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα αλλαγής όσο δεν εφαρμόζονται οι ανακαλύψεις τού Ράιχ στην καθημερινή ζωή. Κανένα βιβλίο δεν έχει τη δύναμη να μειώσει τη χαρακτηρολογική και σωματική θωράκιση που διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά υλοποιώντας την απάνθρωπη φρίκη της εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια τουλάχιστον.

Είναι άραγε δυνατό να δούμε στο πρώτο άρθρο τού συντάγματος όλων των κρατών το μότο τού Ράιχ «ο έρωτας ή εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές τής ζωής και αυτές πρέπει να την κυβερνούν»; Επειδή σε κάθε είδους ιδεολογία και πολιτική δράση, είτε είναι φασιστική είτε είναι ονειρεμένα δημοκρατική, ο Έρωτας είναι η πηγή και χαρά τής ζωής. Η Εργασία είναι η μοναδική πηγή κάθε υλικής και πολλές φορές ηθικής αξίας και η Γνώση είναι ο βασικότερος κινητήριος μοχλός τής ιστορίας.

Ο Ράιχ προβλέποντας ότι κάποια ημέρα από τη χαρακτηροδομή των Παιδιών τού Μέλλοντος θα εξαφανιστεί ο ανθρωπάκος (δηλαδή θα εξαλειφθεί η θωράκιση) από τον άνθρωπο, θα εγκαθιδρυθεί η εργασιοδημοκρατία και η ισονομία, του λέει:

Κάποια μέρα (το πόσο σύντομα εξαρτάται αποκλειστικά από σένα) θα πάψεις να φωνάζεις ζήτω και ξανά ζήτω. Θα πάψεις να καλλιεργείς χωράφια και να δουλεύεις σε εργοστάσια που μοίρα τους είναι η καταστροφή. Κάποια μέρα, στο λέω, δε θα ‘σαι πια διατεθειμένος να δουλεύεις για το θάνατο, μα μόνο για τη ζωή”.

Από την άλλη μεριά τον οικτίρει για τα παραμορφωτικά γυαλιά του, τη συκοφάντηση, τη διαστρέβλωση και χυδαιοποίηση των ανακαλύψεών του για τη σεξουαλικότητα:

“Ένας ανερχόμενος ηγέτης ήταν εξαιρετικά ενθουσιασμένος για τη σεξ-οικονομία, όπως ήταν ενθουσιασμένος και για τη δικτατορία τού προλεταριάτου. Με βρήκε μια στιγμή και μου είπε: “Είσαι έξοχος. Ο Καρλ Μαρξ δίδαξε τους ανθρώπους πώς να απελευθερωθούν οικονομικά. Εσύ τους δίδαξες πώς να απελευθερωθούν σεξουαλικά. Τους είπες ‘ξαμοληθείτε κι αρχίστε να γαμάτε’”.

Το μυαλό σου ανθρωπάκο διαστρεβλώνει κάθε ιδέα. Στη ζωή σου το ερωτικό αγκάλιασμα έχει γίνει μια πορνογραφική στάση. Δεν μπορείς καν να αντιληφθείς για τι πράγμα μιλάω. Γι αυτό το λόγο βυθίζεσαι συνεχώς στο βούρκο”.

Γνωρίζοντας ωστόσο τον υγιή πυρήνα των ανθρώπων αναδεικνύει τον υπέροχο αθωράκιστο άνθρωπο που υπάρχει σε κάθε μικρό θωρακισμένο ανθρωπάκο:

«Είσαι μεγάλος, ανθρωπάκο, όταν δεν είσαι κακός και μικρόψυχος. To μεγαλείο σου είναι η μοναδική ελπίδα που μας απόμεινε. Είσαι μεγάλος όταν αγαπάς τη δουλειά σου, όταν απολαμβάνεις το σκάλισμα, το χτίσιμο, τη ζωγραφική, το όργωμα και το θέρισμα, τον γαλάζιο ουρανό, τα ελάφια και τη δροσιά του πρωινού, τη μουσική και το χορό, την ανατροφή των παιδιών σου και την ομορφιά στο κορμί της συζύγου σου. Όταν πας στο πλανητάριο να μελετήσεις τα αστέρια, στη βιβλιοθήκη να διαβάσεις τις σκέψεις που έκαναν άλλοι, άντρες και γυναίκες, για τη ζωή. Είσαι μεγάλος όταν το εγγόνι σου κάθεται στα πόδια σου και του μιλάς για τα χρόνια τα παλιά κι ατενίζεις το αβέβαιο μέλλον μέσα από την τρυφερή, παιδιάστικη περιέργειά του. Είσαι μεγάλη, μητέρα, όταν νανουρίζεις το μωρό σου, όταν προσεύχεσαι με λαχτάρα, με δάκρυα στα μάτια, να ‘χει ευτυχισμένο μέλλον κι όταν, ώρα την ώρα, χρόνο το χρόνο, χτίζεις τούτη την ευτυχία στο παιδί σου.

Είσαι μεγάλος, ανθρωπάκο, όταν τραγουδάς τα όμορφα, τρυφερά λαϊκά σου τραγούδια ή όταν χορεύεις παλιούς χορούς στους ήχους του ακορντεόν γιατί τα λαϊκά τραγούδια κάνουν καλό στην ψυχή και είναι ίδια σ’ όλο τον κόσμο. Κι είσαι μεγάλος όταν λες στο φίλο σου:

«Ευχαριστώ τη μοίρα μου που κατόρθωσα κι έζησα τη ζωή μου ελεύθερος από τη βρομιά και την απληστία, που βλέπω τα παιδιά μου να προκόβουν που τα άκουσα να ψελλίζουν τα πρώτα τους λογάκια κι είδα να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα χεράκια τους, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, να παίζουν, να κάνουν ερωτήσεις, να γελούν και να ερωτεύονται, που μπόρεσα να διατηρήσω, μ’ όλη της την ελευθερία και την αγνότητά της, την ευαισθησία μου στην άνοιξη και το απαλό αεράκι, στο κελάρυσμα του ρυακιού που περνά κοντά από το σπίτι μου και στο κελάηδισμα των πουλιών στα δάση, που δε συμμετείχα στα κουτσομπολιά των μοχθηρών γειτόνων μου, που έζησα τη χαρά στην αγκαλιά της ή του συζύγου μου κι ένιωσα τη ζωή να κυλάει στο σώμα μου, που δεν έχασα το δρόμο μου στους δύσκολους καιρούς και η ζωή μου είχε νόημα και συνέχεια. Γιατί πάντα άκουγα την τρυφερή φωνή μέσα μου που έλεγε:

‘‘Μόνο ένα πράγμα έχει σημασία: ζήσε μια γεμάτη, ευτυχισμένη ζωή. Κάνε αυτό που σου λέει η καρδιά σου, ακόμα κι αν σε βγάλει σε μονοπάτια που οι αδύναμες ψυχές αποφεύγουν. Ακόμα κι όταν η ζωή είναι μαρτύριο, μην την  αφήνεις να σε σκληραίνει’’».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s