«Orgon 2» και «Orgon 3» τα πρώτα ελληνικά και βιολογικά γκότζι μπέρι!

Γράφει:

ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Ο Φώτης Μπουκινάς, αυτός ο ιδιοφυής και πρωτοπόρος βιοκαλλιεργητής που έχει κερδίσει την εκτίμηση και το θαυμασμό μου με όσα κάνει υπέρ τού περιβάλλοντος και γενικότερα τής ζωής στον πλανήτη Γη, πέρασε στην ιστορία με μια ακόμα πρωτιά. Έβγαλε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου τού 2013, το πρώτο αποξηραμένο ελληνικό και ταυτόχρονα βιολογικό γκότζι μπέρι, στην αγορά των βιοκαλλιεργητών, που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο Σκόδρα τής Θεσσαλονίκης.

Ο βιοκαλλιεργητής Φώτης Μπουκινάς αγγίζοντας με καμάρι και τρυφερότητα την παραγωγή του. Το πρώτο ελληνικό και βιολογικό γκότζι μπέρι.

Ο βιοκαλλιεργητής Φώτης Μπουκινάς αγγίζοντας με καμάρι και τρυφερότητα την παραγωγή του. Το πρώτο ελληνικό και βιολογικό γκότζι μπέρι.

Η πρωτιά στην κυκλοφορία αυτής τής υπερτροφής, η οποία ήταν ήδη έτοιμη από τον περασμένο Αύγουστο, έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή τα (τέλεια) δέντρα παραγωγής γκότζι μπέρι που επιλέχτηκαν φέρουν τις ονομασίες «Orgon 2» και «Orgon 3».

Η ονοματοδοσία στηρίζεται στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία τής φύτευσης (για την οποία π.χ. επιλέγεται ο κατάλληλος ενεργειακός χώρος), αλλά και τής καλλιέργειας και συγκομιδής των πολύτιμων καρπών, βασίζεται όχι μόνο στις βιολογικές διαδικασίες, που τηρούνται με σχολαστική ακρίβεια, αλλά και στην ενδυνάμωση τής καλλιέργειας με ενεργειακές μεθόδους, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το πότισμα των δέντρων με νερό φορτισμένο με οργόνη.

Είχα την τύχη να παραβρεθώ σε μια σύναξη σχετική με την παρουσίαση και ανάλυση τού πρώτου ελληνικού κλάστερ γκότζι μπέρι,[i] το Νοέμβριο τού 2012, μιας ακόμα πρωτοπόρας δράσης, στην οποία συμμετέχει και ηγείται ο κ. Μπουκινάς. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκτός από τους συνήθεις αερολόγους οι βασικοί συντελεστές αυτής τής πρωτοβουλίας ο κ. Τράντης[ii] και ο κ. Μπουκινάς, που εξήγησαν τη δομή τής όλης διαδικασίας, τα κόστη και τις επιδόσεις τής καλλιέργειας γκότζι μπέρι, αλλά και ειδικευμένοι επιστήμονες. Είδα σε διαφάνειες και τους άκουσα (με έκπληξη οφείλω να ομολογήσω), να παρουσιάζουν αναλυτικά τις πολύπλευρες και θαυμαστές ιδιότητες όχι μόνο των καρπών, αλλά και των φύλλων τού γκότζι μπέρι, αυτής τής καταπληκτικής σούπερ υπερτροφής.

Bιολογικό και αποξηραμένο γκότζι μπέρι στον πάγκο τού κ. Μπουκινά από τις ποικιλίες "Orgon 2" και "Orgon 3".

Bιολογικό και αποξηραμένο γκότζι μπέρι στον πάγκο τού κ. Μπουκινά από τις ποικιλίες «Orgon 2» και «Orgon 3».

Ήδη έχουν γραφτεί πολλά για την ωφελιμότητά του. Επειδή ασχολούμαι (και) με ζητήματα διατροφής για αρκετές δεκαετίες. Μελετώντας το ζήτημα στο διαδίκτυο αντιλήφθηκα ότι έχουν παραλειφθεί αρκετά από εκείνα που είναι περισσότερο από εκπληκτικά και σχετίζονται με το γκότζι μπέρι. Δεν θα αναλύσω εδώ αυτό το ζήτημα αν και παραμένει στους μελλοντικούς στόχους μου.

Πρέπει ωστόσο να αναφερθώ σε έναν επιστήμονα έκπληξη. Τον υπουργό Γεωργίας Αθανάσιο Τσαυτάρη και… να αιτήσω «ταπεινά» από αυτή την κυβέρνηση να βρει έναν οποιονδήποτε τρόπο ώστε αυτός ο άνθρωπος να έχει την εξουσία να διαδραματίσει και στο μέλλον σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις τού ελληνικού αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, ας πούμε για ένα διάστημα 10 ετών, αρκετό για να θέσει τις βάσεις τής σωστής του ανάπτυξης. Να τον ορίσει π.χ. διαχρονικό γενικό γραμματέα, με καθήκοντα συμβούλου αλλά και με την ισχύ βέτο στις αποφάσεις κάθε υπουργού. Θα μπορεί έτσι να εμποδίζει τις καταστροφικές αθλιότητες που συμβαίνουν διαχρονικά στην Ελλάδα από τον κάθε άσχετο μικρο-πολιτικάντη που θα βρίσκεται στο τιμόνι ενός τόσο ζωτικού υπουργείου.

Ο κ. Τσαυτάρης παρά τα ελάχιστα λάθη του, τα οποία αγνοώ αλλά εικάζω ότι έχει κάνει, (επειδή ουδείς αλάνθαστος), παραμένει μακράν ο καλύτερος υπουργός Γεωργίας που έχει περάσει ποτέ από αυτή τη θέση. Οι πράξεις του υποδεικνύουν την αξία του, παρά το γεγονός ότι έχει βεβαρυμένο παρελθόν.[iii]

Για παράδειγμα το γεγονός τής δημιουργίας δικτύων κλάστερ, ήταν και αυτό μια ιδέα, μεταξύ πολλών άλλων, η οποία ασχέτως ποιοι την εισηγήθηκαν, βρήκε εφαρμογή στο πρώτο διάστημα τής υπουργίας του.

Η ευρύτητα σκέψης και δράσης τού υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη φαίνεται εκτός των άλλων και από το γεγονός ότι επισκέφτηκε και θαύμασε τις εγκαταστάσεις τού φυτωρίου «Ογονοβιοκτήματα», όπου εκτός από τα βιολογικά σταφύλια, με τα οποία παράγεται το «Οργονοτσίπουρο» και τα άλλα προϊόντα, βρίσκονται και τα φυτώρια τού γκότζι μπέρι![iv]

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης (αριστερά) κατά την επίσκεψή του στα φυτώρια τού κ. Μπουκινά (κέντρο). Δεξιά, ο αντιπρόεδρος τού Κλάστερ κ. Χρήστος Τράντης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης (αριστερά) κατά την επίσκεψή του στα φυτώρια τού κ. Μπουκινά (κέντρο). Δεξιά, ο αντιπρόεδρος τού Κλάστερ κ. Χρήστος Τράντης.

Μια ακόμα πρωτιά

Στο μεταξύ, ο κ. Μπουκινάς απέκτησε μια ακόμα πρωτιά εκτός από αυτή που πέτυχε με την κυκλοφορία τού πρώτου ελληνικού και βιολογικού γκότζι μπέρι. Έγινε ο πρώτος Έλληνας παραγωγός που δύο ποικιλίες του, η “Orgon 2” και η “Orgon 3”, ταυτοποιήθηκαν γονιδιακά από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝ.Ε.Β.) του Ε.Κ.Ε.Τ.Α.[v] και συγκεκριμένα από τον ερευνητή Α’, γονιδιωματικής κ. Νότη Αργυρίου.[vi]

Ο κ. Αργυρίου ύστερα από τη γονιδιακή ανάλυση πολλών διαφορετικών και πολλαπλών ειδών και δειγμάτων από καρπούς και φύλλα γκότζι μπέρι που είχαν αναπτυχθεί στα φυτώρια τού κ. Μπουκινά, ταυτοποίησε τις ποικιλίες “Orgon 2” και “Orgon 3” ως τις μόνες που είναι οι καλύτερες ποιοτικά.[vii] Η «Orgon 2» προέρχεται από την αυθεντική ποικιλία Chineze και η «Orgon 3» από τη γνήσια ποικιλία Barbarum.

Αξίζει να διευκρινίσω ότι τα φυτώρια των Οργονοβιοκτημάτων έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 100.000 δενδρυλλίων κάθε χρόνο. Τα αναπτυσσόμενα μοσχεύματα γκότζι είναι από μητρικές φυτείες που εποπτεύονται από γεωπόνους του cluster και είναι τα μόνα που διαθέτουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Πρέπει να διευκρινίσω επίσης ότι τέτοιου είδους ανάλυση και γενετική ταυτοποίηση είναι η πρώτη που γίνεται στον τομέα των κάθε είδους προϊόντων που τα γνωρίζουμε με τον τίτλο “υπερτροφές”.

Μια αυξημένη ευαισθησία στο στομάχι που μου «δώρισε»  πριν πολλές δεκαετίες ένας απατεώνας υπνωτιστής, ο οποίος παραλίγο να με σκοτώσει στη διάρκεια υπνωτιστικής συνεδρίας, με έχει σώσει από πολλές τροφικές παγίδες αλλά ταυτόχρονα με έχει μετατρέψει σε «ιδιότροπο». Αυτή η «κληρονομιά» με έκανε, περιέργως, να νιώθω αυξημένη αίσθηση αδιαθεσίας όταν δοκίμαζα διάφορες μη βιολογικές ποικιλίες γκότζι μπέρι. Δοκίμασα και το αποξηραμένο βιολογικό γκότζι μπέρι και μπορώ να πω ότι είναι ασύγκριτο με όσα άλλα έχω γευτεί. Περιμένω πλέον τα πάμπολλα προϊόντα με τα οποία μπορεί να συνυπάρξει αυτή η υπερτροφή και βεβαίως εύχομαι να βρεθούν κεφάλαια για να εισαχθούν νέες τεχνολογίες επεξεργασίας που θα ρίξουν τις εργατοώρες και θα μειώσουν την τιμή του.

Ξαναγυρίζω εδώ στην παρουσίαση κλάστερ που παραβρέθηκα, η οποία έγινε όπως είπα το Νοέμβριο τού 2012, για να εξηγήσω λίγα που είναι άγνωστα αλλά σημαντικά από αυτή την υπέροχη ιδέα.

Κλάστερ είναι μια διχτυωτή ομάδα ατόμων, φορέων ή και οργανισμών, οι οποίοι αλληλοϋποστηρίζονται αλλά ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητοι και μερικές φορές υγιώς ανταγωνιζόμενοι! Στο κλάστερ είναι δυνατό να συνυπάρχουν παραγωγοί, φορείς, επιχειρήσεις οργανισμοί, επιστήμονες ακόμα και σύλλογοι, που λειτουργούν με ορισμένους κοινούς στόχους, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων παραγωγής, διακίνησης, διαφήμισης, εμπορίας, μείωσης τού κόστους παραγωγής, τής αξιοποίησης επιστημονικών δεδομένων και δυνατοτήτων και πολλά άλλα, τα οποία αθροιζόμενα αναδεικνύουν τα οφέλη από αυτή τη θαυμάσια, καινοφανή και αποδοτική ιδέα, εάν συγκριθεί με τα άκρως αρτηριοσκληρωμένα ελληνικά δεδομένα των αγροτικών συνεταιρισμών και γενικότερα τής αγροτικής παραγωγής.

Επιπλέον, το κλάστερ τού γκότζι μπέρι δεν είναι κρατικοδίαιτο, ούτε διατηρεί διασυνδέσεις με κάθε είδους πολιτικαντισμό. Ακόμα, είναι εντελώς ανεξάρτητο οικονομικά μέσω των συνδρομών των μελών του και λειτουργεί κυρίως ως συντονιστής και ταυτόχρονα ελεγκτής των σκοπών του, στη βάση προϋπάρχοντος σχεδίου ανάπτυξης. Μέλη που παραβιάζουν ή κινούνται ενάντια στους σκοπούς του, απλώς απομακρύνονται.

 

 

 

Αυτή την υπέροχη, – και όπως όλα δείχνουν – αποδοτική δομή εργασιοδημοκρατίας, όπου ηγούνται κι έχουν λόγο μόνο αυτοί που πραγματικά εργάζονται, και όχι οι καρεκλοκένταυροι, την είχε προτείνει ως μορφή τής εργαζόμενης κοινωνίας και όχι των κοινωνικών παρασίτων, ο Βίλχελμ Ράιχ πριν από 70 χρόνια περίπου.

 

Το επάνω μέρος από την ιστοσελίδα τού κλάστερ γκότζι μπέρι.

Το επάνω μέρος από την ιστοσελίδα τού κλάστερ γκότζι μπέρι.

 

Στο πρώτο στην Ελλάδα και πιθανώς στην Ευρώπη κλάστερ βιολογικού γκότζι μπέρι βασικοί πυλώνες είναι ο πρόεδρος τού cluster κ. Φώτης Μπουκινάς, ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Τράντης, ο επικεφαλής γεωπόνος τού κλάστερ κ. Γεώργιος Χατζηκωστής και τα μέλη του Δ.Σ. κύριοι Νίκος Σουμελίδης και Σωτήριος Κατσιούφας.

Τους αξίζει η εκτίμησή μας.

 

 

 


[i] http://goji.ipadm.gr

https://www.facebook.com/pages/Ελληνικό-γκότζι/497196306978684

[ii] Ο κ. Χρήστος Τράντης είναι εκπαιδευτικός, πρόεδρος τού Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. (Ι.Π.Α.Δ.Μ.) και αντιπρόεδρος τού cluster γκότζι μπέρι.

http://www.ipadm.gr

[iii] Είμαι ενήμερος των παλαιότερων «αμαρτημάτων» τού κ. Τσαυτάρη, όπως τη θερμή υποστήριξη που παρείχε σε γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες και οργανισμούς. Ωστόσο κατά την πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα για τις προηγούμενες προτιμήσεις του. Μίλησε, αντιθέτως, για τις δυσάρεστες συνέπειες στη γεωργία που έχει η μονοκαλλιέργεια,(!) για την ενίσχυση τής αειφορίας,(!) για τη στήριξη των ντόπιων φυτικών ποικιλιών,(!) για τη στήριξη τής βιολογικής κτηνοτροφίας(!) και πολλά άλλα τα οποία με κανένα τρόπο δεν δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πρώην φανατικό υποστηρικτή των γενετικά μεταλλαγμένων. Το αντίθετο!  Στη συνέχεια οι περισσότερες πράξεις του αποκάλυψαν ακόμα περισσότερες και ευτυχώς θετικές εκπλήξεις. Ελπίζω να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο καινούργιος του εαυτός…

 [vi]  Ο κ. Αργυρίου είναι κάτοχος Ph.D, στη βιοτεχνολογία και βιοχημεία. Μεταξύ άλλων επιτευγμάτων του κατάφερε να ταυτοποιήσει και να διασώσει την αρχαία ελληνική ράτσα τού μαύρου χοίρου η οποία έβαινε προς εξαφάνιση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s