ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ (Νο 3)

Γράφει:

Ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Η τρίτη συνέχεια από τη δράση των μικρομέγαλων ανθρωπάκων που πολέμησαν με λύσσα, γεμάτοι συγκινησιακή πανούκλα έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες τού 20ού αιώνα.

 

Μιλάμε για τον Βίλχελμ Ράιχ, ο οποίος αποτελεί μοναδική περίπτωση σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία, ως ο επιστήμονας που συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε, όσο κανένας άλλος, από τα πλέον αλλότρια συμφέροντα και -ισμούς. Το γεγονός αυτό κάνει μοναδική την πορεία του επειδή αποτέλεσε στόχο από μηχανισμούς πέντε κρατών. Τής κομουνιστικής ΕΣΣΔ, τής ναζιστικής Γερμανίας, τής καπιταλιστικής Αμερικής, τής Δανίας και τής Νορβηγίας, χωρίς να υπολογίζουμε τους ανωτέρω σαλτιμπάγκους, που με λουδοβίκειο ξερολισμό και ανύπαρκτη ψυχική υγεία τον συκοφαντούσαν και τον καταδίωκαν συστηματικά σε όλη τη ζωή του.

 

 

 

1927-1939 – Η ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥ’Ι’ΑΣ

(Μέρος 3ο)

1933 Φεβρουάριος. Στις 28 Φεβρουαρίου καίγεται το Ράιχσταγκ. Τις επόμενες ημέρες γίνονται σαρωτικές συλλήψεις 15.000 κομματικών στελεχών και διανοουμένων. Ο Ράιχ διαφεύγει επειδή οι συλλήψεις έγιναν με βάση καταλόγους με επίσημα αξιώματα και το όνομά του δεν υπήρχε πουθενά.

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι η πυρκαγιά που έκαψε το Ράιχσταγκ ήταν έργο ενός 23χρονου Ολλανδού άνεργου πρώην κομουνιστή του Marinus van der Lubbe. Συνελήφθησαν ως ύποπτοι τρεις Βούλγαροι και ο Ολλανδός 23χρονος. Οι τρεις Βούλγαροι αθωώθηκαν στη δίκη που ακολούθησε και ο 23χρονος Ολλανδός κρίθηκε ένοχος και εκτελέστηκε. Ένας εκ των Βουλγάρων ήταν ο Δημητρόφ, ο οποίος γνώριζε από πρώτο χέρι τη δράση και τις ιδέες τού Ράιχ. Ο Δημητρόφ έγινε αργότερα ένας εκ των φανατικότερων υποστηρικτών του Στάλιν και από τους πλέον έμπιστους φίλους του, ενώ διορίστηκε από τον Στάλιν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας με τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στο μεταξύ η Γερμανία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστέλλονται τα περισσότερα ατομικά δικαιώματα και όλα αυτά σε λιγότερο από ένα μήνα από τότε που ο Χίτλερ είχε γίνει καγκελάριος και μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Από εδώ και στο εξής μπαίνουν οι βάσεις για να ολοκληρώσει ο Χίτλερ την κατάληψη της εξουσίας να ξεκινήσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να κυριαρχήσει μια απέραντη φρίκη και καταστροφή στη Γη και να χάσουν τη ζωή τους 30 εκατομμύρια άνθρωποι.

1933 Μάρτιος. Η δεύτερη επίθεση κράτους εναντίον τού Ράιχ. Η ναζιστική εφημερίδα «Vοlkischer Beobachter» επιτίθεται στον Ράιχ για το βιβλίο του «Ο Σεξουαλικός αγώνας των νέων». Ο Ράιχ παίρνει το μήνυμα και διαφεύγει την ίδια νύχτα μαζί με τη σύζυγό του στην Αυστρία. Η σύζυγός του επιστρέφει αμέσως στο Βερολίνο, ενώ οι δύο κόρες του βρίσκονται ήδη στη Βιέννη.

1933 Μάρτιος. Οι ναζί ερευνούν το διαμέρισμα του Ράιχ και παίρνουν ορισμένα αντικείμενα. Η υπηρέτρια αναφέρει την κλοπή στην αστυνομία και τα αντικείμενα επιστρέφονται. Ο Ράιχ πηγαίνει κρυφά το βράδυ στο σπίτι του και παίρνει μερικά ρούχα. Τα αρχεία του είχαν ήδη φυγαδευτεί σε ασφαλές μέρος.

1933 Μάρτιος. Επιστρέφοντας στη Βιέννη μετά τρία χρόνια παραμονής στο Βερολίνο και με μερικά μόνο μάρκα στην τσέπη ξαναρχίζει την ιατρική του δουλειά.

Σε λίγο δέχεται επίθεση από τον Φρόιντ, ο οποίος τού ανακοινώνει ότι ο εκδοτικός οίκος των Ψυχαναλυτών δεν θα εκδώσει το βιβλίο «Ανάλυση τού Χαρακτήρα», ένα βιβλίο που ακόμα και σήμερα θεωρείται κλασικό.

1933 Απρίλιος. Ένας άλλος πολέμιος τού Ράιχ, ο Paul Federn, (κι αυτός από τον στενό κύκλο τού Φρόιντ) ζητά να μη δώσει άλλες διαλέξεις σε κομουνιστές και σοσιαλιστές. Ο Ράιχ αρνείται και ζητά συνεδρίαση τής διοικητικής επιτροπής τής Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Ο Federn του ανακοινώνει στη συνέχεια ότι δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Ψυχαναλυτών. Ο Ράιχ ζητά να γίνει επίσημη συνεδρίαση για το θέμα, όπου η κρυφή εχθρός του, κόρη τού Φρόιντ Anna, δηλώνει ότι είναι εναντίον του οι περισσότεροι. Αυτό μεθερμηνευόμενο σήμαινε ότι δεν είχε μέλλον στη Βιέννη, όπου δεν θα μπορούσε να εκπαιδεύει κανέναν, και θα ήταν επιστημονικά άστεγος.

1933 Μάιος. Λόγω τού γεγονότος ότι ένιωθε ξένο σώμα στους ψυχαναλυτικούς κύκλους τής Βιέννης κι ενώ ο γάμος του με την Annie είχε τελειώσει, ο Ράιχ μεταναστεύει στην Κοπεγχάγη. Εκεί το Κ.Κ. Δανίας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά του να δώσει βοήθεια σε όλους τους Γερμανούς πρόσφυγες – και αντί γι’ αυτό ζητάει τα χαρτιά μετανάστευσης τού Ράιχ… Παρά την πολεμική που δέχεται τόσο από τους ψυχιατρικούς κύκλους όσο και από τα όργανα τής εξουσίας τής χώρας, καταφέρνει να ζει ευτυχισμένος επειδή είναι με τη γυναίκα του (Elsa Lindenburg) που υπεραγαπά, τις δύο κόρες του και ταυτόχρονα μπορεί να δουλεύει.

1993 Καλοκαίρι. Ο οπαδός των ιδεών τού Ράιχ, Kim Philby και μετέπειτα μεγαλύτερος κατάσκοπος τής Μόσχας τού 20ού αιώνα, φθάνει στη Βιέννη.

1933 Αύγουστος. Η Γερμανική Ψυχαναλυτική Ένωση εκδιώχνει τον Ράιχ από μέλος της, λόγω τής πολιτικής δράσης του. Πρόεδρος ήταν ο Max Eitingon, (αργότερα θα θεωρηθεί πράκτορας των Σοβιετικών, χωρίς να αποδειχθεί κάτι τέτοιο). H εταιρεία ουδέποτε ανακοίνωσε επισήμως την εκδίωξη του Ράιχ, ούτε τις αιτίες που την ώθησαν σε αυτή.

1933 Οκτώβριος. Η εφημερίδα «Arbejderbladet» τού Δανικού Κομουνιστικού Κόμματος δημοσιεύει ανακοίνωση για συνεδρίαση στην Κοπεγχάγη, όπου «θα συζητηθεί η μάχη εναντίον τής ψυχανάλυσης και των ιδεών τού Ράιχ».

1933 Νοέμβριος. Το Δανικό Κομουνιστικό Κόμμα μέσω τής εφημερίδας «Arbejderbladet» ανακοινώνει τη διαγραφή τού Ράιχ από το Κ.Κ. Γερμανίας, επειδή προσπάθησε να συνδυάσει τις ιδέες τού Μαρξ και τού Φρόιντ και την έκδοση τού βιβλίου «Η μαζική ψυχολογία τού φασισμού». Αυτό που δεν αναφέρεται στους αναγνώστες της είναι ότι Κ.Κ. Γερμανίας έχει πάψει να υφίσταται οκτώ μήνες νωρίτερα, από το Μάρτιο τού 1933…

1933 Δεκέμβριος. Η εφημερίδα «Arbejderbladet» τού Κ.Κ. Δανίας δημοσιεύει μεγάλου μεγέθους ανώνυμο κείμενο, με το οποίο χαρακτηρίζονται τα βιβλία τού Ράιχ ως «επικίνδυνα για την επαναστατική δουλειά» και «Η μαζική ψυχολογία τού φασισμού» ως άχρηστο «επειδή δεν δίνει καμία απόδειξη ότι οι ιδέες τού συγγραφέα θα βοηθούσαν την κομουνιστική πάλη».

1933 Δεκέμβριος. Ο Max Eitingon, το δεξί χέρι τού Φρόιντ, μεταναστεύει στην Ιερουσαλήμ, όπου ιδρύει την Παλαιστινιακή Ψυχαναλυτική Εταιρεία.

1934 Ιανουάριος. Το όργανο της Κομιντέρν στην Πράγα «Der Gegenangriff» δημοσιεύει άρθρο με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Σημειώνεται σε αυτό ότι «η πρόσκαιρη επιτυχία τού Χίτλερ καταβρόχθισε και μέλη της μικροαστικής τάξης, όπως ο Ράιχ που θεωρεί τον εαυτό του κομουνιστή» και πως οι απόψεις του βρίσκονται πλησιέστερα στο φασισμό, ενώ «παίζει τέλεια το παιχνίδι της χιτλερικής προπαγάνδας». Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή ζει στην Πράγα ο σοβιετικός πράκτορας Comrade Thomas. Είναι αυτός που στη συνέχεια θα παντρευτεί την πρώτη σύζυγο τού Ράιχ, Annie και στη συνέχεια θα τον συκοφαντεί συστηματικά.

1934 Ιανουάριος. Ο Ράιχ αναγκάζεται σε τρίτη μετανάστευση στο Μάλμε τής Σουηδίας.

1934 Φεβρουάριος. Ο μετέπειτα μεγαλύτερος κατάσκοπος τού 20ού αιώνα Kim Philby, παντρεύεται την Alice Kοhlman, μια γυναίκα, που ήταν δραστήριο μέλος τού κινήματος sex-pol.

1934 Απρίλιος. Ο Ράιχ εκδίδει το περιοδικό «Zeitscbrift fur Politische Psychologie und Sexualoekonomie» («Περιοδικό για την πολιτική ψυχολογία και σεξουαλική οικονομία»).

1934 Απρίλιος. Δύο κράτη με τους μηχανισμούς τους κινούνται εναντίον του. Η δανική και σουηδική αστυνομία συνεργάζονται για να ασκήσουν διώξεις στον Ράιχ και σε συνεργάτες του. Ξεσηκώνεται ένα κύμα διαμαρτυρίας για τις πιέσεις που δέχεται. Ο Φρόιντ αρνείται να συμμετάσχει. Η δήλωσή του είναι ξερή: «Δεν μπορώ να συμμετέχω στις διαμαρτυρίες σας για τον δόκτορα Βίλχελμ Ράιχ»… ( Το κλίμα συκοφαντίας εξαπλώνεται στη Νορβηγία όπου το 1934 στη φασιστική εφημερίδα την «ABC» δημοσιεύεται εξαιρετικά χυδαία επίθεση εναντίον του, με επιλεγμένη φωτογραφία, για την οποία ο ίδιος ο Ράιχ παραδέχθηκε ότι φαινόταν σαν ηλίθιος).

1934 Απρίλιος. Ο συνεργάτης τού Ράιχ Jonathan Leunbach θέτει υποψηφιότητα ως βουλευτής στις εκλογές στη Δανία, με πλατφόρμα τις θέσεις τής sex-pol.

1934 Απρίλιος. Εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο το κράτος που με τους μηχανισμούς του πολεμά τον Ράιχ. Η Γκεστάπο κατάσχει και κηρύσσει απαγορευμένα τα έργα τού Ράιχ «Τι είναι ταξική συνείδηση», «Διαλεκτικός υλισμός και ψυχανάλυση» και όλα όσα επρόκειτο να δημοσιεύσει στο μέλλον σε οποιαδήποτε χώρα…

1934 Απρίλιος. Η αστυνομία της Σουηδίας κάνει παράνομα έρευνα στο διαμέρισμα του Ράιχ στο Μάλμο. Εισβάλουν στο χώρο του ενώ θεράπευε ασθενή του.

1934 Απρίλιος. Η μαρξιστική ομάδα των ψυχαναλυτών συνεδριάζει παράνομα στο ‘Όσλο. Ο μετέπειτα εχθρός τού Ράιχ, ο Fenichel (κι αυτός από τον στενό κύκλο τού Φρόιντ) επικρίνει τις συνθήκες που επικρατούν στη Διεθνή Ψυχαναλυτική Εταιρεία, αλλά εξαφανίζει την επιστημονική συνεισφορά τού Ράιχ, μην αναφέροντας καμία ανακάλυψή του. Ο Ράιχ παρεμβαίνει και ο Fenichel απολογείται λέγοντας πως είχε «ξεχάσει να αναφέρει τη θεωρία του οργασμού»….

1934 Μάιος. Η Getrude Gaasland, βοηθός αργότερα στη Νορβηγία τού Ράιχ, συλλαμβάνεται από τους ναζί και αφήνεται ελεύθερη πέντε εβδομάδες αργότερα.

1934 Μάιος. Λήγει η βίζα παραμονής του στη Σουηδία. Υποβάλλει αίτημα περαιτέρω παραμονής για τέσσερις εβδομάδες που απορρίπτεται από την αστυνομία. Διαμαρτύρεται στο υπουργείο Μετανάστευσης χωρίς αποτέλεσμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξηγεί ότι η απόρριψη της αίτησης έγινε εξαιτίας «πληροφοριών που έδωσε προσωπικός εχθρός του Ράιχ».

1934 Μάιος. Η σουηδική κυβέρνηση τού ζητά να αναχωρήσει από τη χώρα στις 24 Μαΐου.

1934 Ιούνιος. Αναγκάζεται να επιστρέψει παράνομα στη Δανία με το ψευδώνυμο Peter Stein.

1934 Ιούνιος. Ο Ράιχ δέχεται αίτημα τού διάσημου σοβιετικού σκηνοθέτη Sergei Eisenstein, να τού αποστείλει όλα τα έργα του σχετικά με το κίνημα sex-pol.

1934 Ιούνιος. Ο μετέπειτα συκοφάντης του Ράιχ, Fenichel, μιλώντας στην ομάδα των ψυχαναλυτών της Κοπεγχάγης, αποκαλύπτει την αδυναμία του να κατανοήσει τη θεωρία του οργασμού. Ο Ράιχ παρεμβαίνει και του κάνει αυστηρές διορθώσεις.

1934 Ιούλιος. Ο πρώην εκδότης τού Ράιχ και νυν κορυφαίος πράκτορας τής Μόσχας Arnold Deutsch στρατολογεί τον Kim Philby, τον πράκτορα που θα ονομαστεί στη συνέχεια ο μεγαλύτερος κατάσκοπος τού 20ού αιώνα.

1934 Αύγουστος. Δέχεται ένα γράμμα από τον Γραμματέα της Γερμανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας που τού αναφέρει ότι δεν πρέπει να εκπλαγεί εάν δεν δει το όνομά του στον κατάλογο των μελών της Γερμανίας και τού ζητά να δώσει τη συγκατάθεσή του γι’ αυτό. Ο Ράιχ δεν αντιλαμβάνεται την παγίδα για την επερχόμενη διαγραφή του και συμφωνεί. «Θαύμαζα την αφέλειά μου και την απειρία μου στην πολιτική ψυχολογία που δεν μ’ άφησαν να εξηγήσω τη μανούβρα», σημειώνει.

1934 Αύγουστος. Υπό την προεδρία τού Ernest Jones, η Διεθνής Ψυχαναλυτική Εταιρεία, με συνωμοτικό τρόπο διαγράφει τον Ράιχ, στο συνέδριο τής Λουκέρνης, μετά από 14 χρόνια συμμετοχής του σε αυτήν, χωρίς να εξηγήσει ουδέποτε την αιτία. Τα αρχεία του Φρόιντ παραμένουν έως και σήμερα ερμητικά κλειστά σε κάθε αίτημα για να διαλευκανθούν εκείνα τα σκοτεινά χρόνια.

Η διαγραφή είχε γίνει μυστικά ένα χρόνο νωρίτερα με προεδρεύοντα τον Max Eitingon. Η ψυχαναλύτρια Edith Jacobson, ήταν η μόνη που γνώριζε το γεγονός και τής «διαφεύγει» να το αναφέρει στον Ράιχ κατά τη συνάντησή τους στο Όσλο τής Νορβηγίας. Αργότερα αυτή η γυναίκα θα σπείρει συκοφαντικές φήμες στις ΗΠΑ εναντίον τού Ράιχ. Ας σημειώσουμε εδώ ότι η Edith Jacobson ήταν στενή φίλη τής πρώτης συζύγου τού Ράιχ, Annie. Επιπλέον ο δεύτερος σύζυγος τής Annie και πράκτορας τής Μόσχας Thomas, βοήθησε τη Jacobson να δραπετεύσει από φυλακή – νοσοκομείο όπου την είχαν κλείσει οι ναζί. Στην Αμερική διατήρησε πολύ στενή φιλία με το ζεύγος των Rubinstein, όπως ήταν το ψευδώνυμο τού σοβιετικού πράκτορα Thomas. Είχε λοιπόν η Jacobson σχέσεις με δύο άτομα – την πρώην σύζυγο του Ράιχ και τον σοβιετικό πράκτορα Thomas -, που για εντελώς διαφορετικούς λόγους το καθένα, συκοφαντούσαν συνεχώς τον Ράιχ.

Στη συνεδρίαση των ψυχαναλυτών όπου κρίθηκε το μέλλον τού Ράιχ, ο πρόεδρος τής Βρετανικής Εταιρείας Jones και ο πρόεδρος τής Γερμανικής Εταιρείας τού Βερολίνου Eitingon, μίλησαν εξαιρετικά καυστικά για αυτόν. (Εδώ ένα γεγονός ίσως έχει μεγάλη σημασία. Ο μετέπειτα δικηγόρος τού Ράιχ, Hays, που τον συμβούλεψε να μην προχωρήσει σε αγωγή εναντίον τής δημοσιογράφου της οποίας το άρθρο της αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για την καταστροφή του, υπήρξε δικηγόρος τής σοβιετικής φίρμας Eitingon, η οποία συντηρούσε οικονομικά τον Max Eitingon, τον άνθρωπο που ήταν δεξί χέρι τού Φρόιντ. Ο γεννημένος στη Ρωσία Max, με τη σειρά του, συντηρούσε οικονομικά τον εκδοτικό οίκο των Ψυχαναλυτών. Ο Γιουνγκ αστειευόμενος είπε μια μέρα στον Φρόιντ ότι ο Max θα μπορούσε κάποτε να εκλεγεί στη Δούμα (το σοβιετικό κοινοβούλιο). Το επιστημονικό έργο τού Max Eitingon, συγκρινόμενο με αυτό τού Ράιχ ήταν νηπιακό. Παρά ταύτα ο Φρόιντ διατηρούσε μεγάλη εκτίμηση γι’ αυτόν. Ο αμείλικτος εχθρός τού Ράιχ (ο κατά φαντασίαν… απατημένος και ζηλότυπος σύζυγος) Sandor Rado, (κι αυτός από τον πολύ στενό κύκλο τού Φρόιντ), με συνέντευξή του αργότερα στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο Max Eitingon, είχε εισοδήματα από επιχειρήσεις που επεκτείνονταν σε Ρωσία, Πολωνία, Αγγλία, και Γερμανία…

Όπως αναφέρει ο Jim Martin στο βιβλίο τού «Wilhelm Reich and the Cold War», παραμένει άγνωστο, πώς ένας πακτωλός χρημάτων ύστερα από συμφωνία με το κομουνιστικό καθεστώς τής ΕΣΣΔ, κυλούσε από τη χώρα αυτή μέσω τής φίρμας Eitingon, προς το δεξί χέρι τού Φρόιντ, τον τότε πρόεδρο τής Γερμανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Max Eitingon. Μυστήριο επίσης παραμένει η σχέση τού Max Eitingon με αυτό τον εμπορικό οίκο. Άγνωστη είναι επίσης η σχέση τού Max Eitingon με τον Naum Eitingon. Ο Naum Eitingon είχε κερδίσει την εκτίμηση τού Στάλιν, επειδή ήταν αυτός που σχεδίασε και ολοκλήρωσε τη δολοφονία τού Τρότσκι.

O Max Eiτingon, το δεξί χέρι τού Φρόιντ, θεωρήθηκε πράκτορας τής ΕΣΣΔ μετά την απαγωγή και δολοφονία ενός Ρώσου στρατηγού το 1937 στο Παρίσι. Ο οργανωτής τής δολοφονίας διέφυγε στη Ρωσία, αλλά η σύζυγός του συνελήφθη, καταδικάστηκε και πέθανε το 1940 σε γαλλική φυλακή. Στο μεταξύ είχε ομολογήσει πως ήταν συχνή επισκέπτης στο σπίτι τού Max Eitingon, πως τής έδινε πολλά χρήματα (κάτι που ο Eitingon παραδέχθηκε) και ανέφερε πως ο άντρας της, που είχε διαφύγει στην ΕΣΣΔ, συναντούσε τους μπολσεβίκους στο σπίτι τού Max Eitingon στο Βερολίνο. Τίποτα από όλα αυτά δεν αποδείχθηκε τελεσίδικα, εκτός τής χρηματοδότησης, που ομολόγησε ο Max Eitingon, με επιστολή του προς τον Φρόιντ…

(Συνεχίζεται)

Advertisements

2 thoughts on “ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ (Νο 3)

  1. Παράθεμα: Κοινωνικοπολιτισμικές Διαταραχές στην Προσωπικότητα | Ο άνθρωπος του μη-

  2. Παράθεμα: Κοινωνικοπολιτισμός και Διαταραχές της Προσωπικότητας | + -

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s