ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ (Νο 2)

Γράφει:

ο Χρήστος Μουσουλιώτης

 


Φουσκωμένοι τενεκέδες τής επιστήμης

σαλτιμπάγκοι τής πολιτικής

ποικιλώνυμοι κονομισάριοι τού ασύστολου κέρδους

ιδεολόγοι τής δεκάρας ή τής παράνοιας

υποστηρικτές τής θεσούλας (καλά είμαι εδώ)

πράκτορες μυστικών υπηρεσιών

δημοσιογράφοι πράκτορες ή φερέφωνα φανερών και κρυφών κέντρων

όργανα τής τάξης και κάθε λογής παράταξης

παράφρονες θρησκόληπτοι και φαρισαίοι ηθικολόγοι

ψυχικά διαταραγμένοι και σεξουαλικά ασθενείς

υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί τού αέρα

και μεγαλόσχημοι ταρατατζούμηδες

εν γένει κάθε λογής μικρομέγαλοι ανθρωπάκοι

αποτέλεσαν τον σκουπιδοτενεκέ

των –ισμών, καταποντισμών και κάθε λογής μαύρων συμφερόντων

που κυνήγησαν και συκοφάντησαν εντέχνως ή ασύστολα

έναν από τους ιδιοφυέστερους επιστήμονες τού 20ού αιώνα

και ίσως όλων των αιώνων

καταφέρνοντας να τον τυλίξουν με τη χλεύη τής άγνοιας

και την ομίχλη τής ιστορίας

να τον ρίξουν στη φυλακή όπου δολοφονήθηκε ή πέθανε

ποιος ξέρει;

χωρίς να κατορθώσουν – οι δυστυχείς – να σβήσουν από το χάρτη

τις κολοσσιαίες ανακαλύψεις του.

 

Μιλάμε για τον Βίλχελμ Ράιχ,  ο οποίος αποτελεί μοναδική περίπτωση σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία, ως ο επιστήμονας που συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε, όσο κανένας άλλος, από τα πλέον αλλότρια συμφέροντα και -ισμούς. Το γεγονός αυτό κάνει μοναδική την πορεία του επειδή αποτέλεσε στόχο για μηχανισμούς έξι κρατών. Τής κομουνιστικής ΕΣΣΔ, τής ναζιστικής Γερμανίας, τής καπιταλιστικής Αμερικής, τής Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας, χωρίς να υπολογίζουμε τους ποικιλώνυμους σαλτιμπάγκους, που με λουδοβίκειο ξερολισμό και ανύπαρκτη ψυχική υγεία τον συκοφαντούσαν και τον καταδίωκαν συστηματικά σε όλη τη ζωή του.

1927-1939 –

Η ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥ’Ι’ΑΣ

(Μέρος 2ο)

1929 Οκτώβριος. Ένας από τους κορυφαίους σοβιετικούς κατασκόπους και ταυτόχρονα εκδότης τού Ράιχ, ο Arnold Deutsch, στρατολογεί ένα ακόμα άτομο ως πράκτορα των σοβιετικών, τον Tudor-Hart, για να δουλέψει στους βιεννέζικους κύκλους.

1929 Οκτώβριος. Ο Arnold Deutsch εκδότης τού Ράιχ και σοβιετικός πράκτορας (χωρίς να το γνωρίζει ο Ράιχ) εκδίδει τη μπροσούρα τού Ράιχ «Σεξουαλική διέγερση και σεξουαλική ευχαρίστηση».

1930 Ιανουάριος. Ο Ράιχ εκδίδει το εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Revoluyionare Sozialdemokrat», όπου αναλύει τη δειλή συμπεριφορά των σοσιαλδημοκρατών.

1930 Ιανουάριος. Διαγράφεται από το Αυστριακό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

1930 Σεπτέμβριος. Πρώτη αναγκαστική μετανάστευση από τη Βιέννη στο Βερολίνο.

1930. Αυτό το χρόνο υπάρχουν 80 ετερόκλητες σεξ-πολιτικές οργανώσεις στη Γερμανία, με περίπου 350.000 μέλη, δηλαδή περισσότερα από όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Τα μέλη ήταν κομουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, χριστιανοσοσιαλιστές κλ.π. Από τη μεριά τους τα κόμματα δεν έδιναν καμία σημασία σε αυτές τις οργανώσεις. Οι διαλέξεις που δίνονταν ήταν πάμπολλες αν και πολλές ήταν λαθεμένες, επειδή ανακάτευαν ζητήματα ευγονικής, αποφεύγοντας τα κεντρικά ζητήματα τής νεολαίας.

Στόχος τού Ράιχ ήταν να σχηματισθεί ενιαίος σύνδεσμος αυτών των οργανώσεων, προσανατολισμένος και  συνεργαζόμενος με το Κ.Κ. Η εισήγησή του έγινε δεκτή και το 1931 πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο που κινητοποίησε 20.000 μέλη. Μέχρι τότε το Κ.Κ. δεν είχε οργανώσεις για τη σεξουαλική μεταρρύθμιση και με τη βοήθεια τού Ράιχ μέσα σε ένα χρόνο ιδρύθηκαν παντού οργανώσεις που έφταναν τα 40.000 μέλη!

1930 Σεπτέμβριος. Οργανώνει τα Τεχνικά Σεμινάρια τού Βερολίνου Αρχίζει σύντομη ψυχανάλυση με τον  Rado. (Τον σύζυγο που ζήλευε τρομερά τον Ράιχ επειδή η γυναίκα του Rado ένιωθε έλξη προς τον Ράιχ). Η ψυχανάλυση διακόπτεται επειδή ο Rado φεύγει… προσωρινά στις ΗΠΑ και μένει μόνιμα.  Το άτομο αυτό θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συκοφάντες τού Ράιχ.

1931 Ιανουάριος. Εξαπολύεται επίθεση εναντίον του, που είχε σχεδιασθεί από το ΚΚ για εβδομάδες, στη διάρκεια τής κομουνιστικής Συνδιάσκεψης τής Παγγερμανικής Ένωσης όπου συζητήθηκε το θέμα «Η Πολιτική Κατάσταση και οι Στόχοι μας», με σκοπό τον εξοστρακισμό τού Ράιχ. Μίλησαν αρκετοί, σε μια συζήτηση, όπου οι περισσότεροι στράφηκαν εναντίον τού Ράιχ με ποικιλία επιχειρημάτων.

1931 Φεβρουάριος. Η επίθεση εναντίον τού Ράιχ εκφράζεται μέσω τού υπεύθυνου τού ΚΚ Γερμανίας στον πολιτισμό. Σε αυτή την κριτική τονίζεται ότι τα έργα τού Ράιχ είναι αντεπαναστατικά, αλλοιώνουν τον μαρξισμό και λεπτομερής παρουσίαση θα κυκλοφορήσει σύντομα. Κάτι που ποτέ δεν έγινε.

1931 Απρίλιος. Επίθεση από τον Καρλ Κάουτσκι, γιο ενός γνωστού (και στην Ελλάδα) μαρξιστή διανοούμενου (με το ίδιο όνομα), τού Καρλ Κάουτσκι, ο οποίος σε άρθρο του κατηγορεί τον Ράιχ ότι αφαιρεί όλα τα ιδανικά των εργαζομένων με τη σεξουαλική προπαγάνδα. Παρά ταύτα, το 1931 το Μαρξιστικό Εργατικό Πανεπιστήμιο κάλυπτε θέματα όπως «Μαρξισμός και Ψυχολογία» ή το χώρο τής «Σεξολογίας», ενώ ο Ράιχ έκανε μαθήματα και το ακροατήριό του μεγάλωνε με κάθε διάλεξη φτάνοντας στις ώρες τής σεξολογίας τα 250 άτομα. Ταυτόχρονα τα κείμενά του διανέμονταν σε όλη τη Γερμανία από το δίκτυο τού Πανεπιστημίου.

1931 Ιούλιος. Αποτυχαίνει η ενοποίηση των σεξουαλικών κινημάτων.

1931 Kαλοκαίρι. Κάπου αυτή την εποχή κινείται εντονότερα ο «μηχανισμός» τής ΕΣΣΔ. Όταν ο Ράιχ στέλνει για έγκριση στη Μόσχα το βιβλίο του «Ο σεξουαλικός αγώνας των νέων», μαθαίνει ότι η είναι ένα καλό βιβλίο, αλλά «θα ήταν καλύτερο να μην αναληφθεί ευθύνη για αυτό». Όταν ο Ράιχ το έδωσε για εκτύπωση στον Εργατικό Πολιτιστικό Τύπο, μια εταιρεία συνεργαζόμενη με το Κ.Κ., ο υπεύθυνος έκδοσης το κράτησε στα συρτάρια του για έναν ολόκληρο χρόνο, αναγκάζοντας τον Ράιχ να ιδρύσει εκδοτικό οίκο για να το τυπώσει. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αγοράσθηκαν 4.000 αντίτυπα μέσα σε 1,5 μήνα.

1931 Δεκέμβριος. Ο Ράιχ γίνεται μέλος τής Γερμανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.

1931 Σεπτέμβριος. Ο αναλυτής τού Ράιχ, Sandor Rado, που έφυγε για εξάμηνο ταξίδι στις ΗΠΑ, αποφασίζει να παραμείνει στη χώρα. Εκλέγεται με συνοπτικές διαδικασίες πρόεδρος τού νεο-ιδρυμένου Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Ο ζηλότυπος Rado, έχει στο εξής ένα ακόμα «όπλο» για να πολεμήσει τον Ράιχ.

1932 Ιανουάριος. Ο πρώην εκδότης τού Ράιχ, Arnold Deutsch καλείται επειγόντως στη Μόσχα. Προφανώς για να λάβει εντολές πώς θα εξοντώσει διάφορους εχθρούς τού καθεστώτος και πιθανώς μεταξύ αυτών, τον Ράιχ.

1932 Απρίλιος. Στη δανική κομουνιστική εφημερίδα  «Arbeiterblad» με τίτλο «Διαγραφή από το Κομουνιστικό Κόμμα Δανίας» δημοσιεύεται απόφαση τής Κεντρικής  Επιτροπής τού Κόμματος για τη διαγραφή τού Ράιχ (στο κόμμα αυτό ουδέποτε υπήρξε μέλος). Αφορμή ήταν «η δημοσίευση τού αντεπαναστατικού βιβλίου ‘’Η μαζική ψυχολογία τού φασισμού’’, ή ίδρυση εκδοτικού οίκου χωρίς την άδεια τού κόμματος» κ.λπ. Μετά ένα μήνα ακολούθησε νέο άρθρο σε άλλη εφημερίδα με μια μακροσκελή αρνητική κριτική για τη «Μαζική ψυχολογία τού φασισμού», όπου αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι ο Ράιχ και οι οπαδοί του προσπαθούν να γκρεμίσουν τη βάση τής μαρξιστικής προπαγάνδας και ότι κάθε συζήτηση και διαφώτιση για το σεξ αφυπνίζει το ενδιαφέρον των πολιτικά αδιαπαιδαγώγητων ατόμων…

1932 Οκτώβριος. Επίθεση από τον Max Eitingon, διευθυντή τής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας τού Βερολίνου και δεξί χέρι τού Φρόιντ. Ζητά από τον Ράιχ να περιορίσει τα σεμινάριά του σε όσους ασκούνταν στην ανάλυση και να μην δεχθεί άλλους υποψήφιους. Ο Ράιχ αρνείται να υπακούσει. Τον ίδιο μήνα ο Eitingon θέτει βέτο στην εκλογή τού Ράιχ στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο τού Βερολίνου.

1932 Οκτώβριος – Δεκέμβριος. Το Κ.Κ. Γερμανίας  χαρακτηρίζει  ως αντεπαναστατική την οργάνωση  sex-pol.

1932 Δεκέμβριος. Η εφημερίδα «Rot Sport», δημοσιεύει σημείωμα που απαγορεύει «αυστηρά την παραπέρα κυκλοφορία και διάθεση των βιβλίων» τού Ράιχ. Σημειωνόταν ότι θα ακολουθήσει αναλυτική εξήγηση γι’ αυτή την απόφαση, η οποία ποτέ δεν δημοσιεύθηκε.

1932 Δεκέμβριος. Ένας διευθυντής αθλητικής οργάνωσης που κάλυπτε την περιοχή Βερολίνου – Βραδεμβούργου, δικαιολογώντας την απαγόρευση των βιβλίων του, αναφέρει ότι τα έργα τού Ράιχ «είναι σκουπίδια» και ασυμβίβαστα με «την προλεταριακή ταξική ηθική». Αφορμή για την επίθεση ήταν το αίτημα των νέων να έχουν καθαρά δωμάτια και αδιατάρακτες σεξουαλικές σχέσεις. Ο Ράιχ θεωρήθηκε ως υποκινητής τού αιτήματος. Νωρίτερα και για το ίδιο θέμα είχε δημιουργηθεί αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ. Γερμανίας, επειδή εάν το μάθαιναν οι αντίπαλοι θα το εκμεταλλεύονταν και πρότειναν να διωχθεί ο εμπνευστής της πρότασης. Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ο Ράιχ αλλά μια απόφαση που πάρθηκε ύστερα από συνδιάσκεψη της νεολαίας, πάγωσαν…

1932 Δεκέμβριος. Το κυριότερο κομουνιστικό έντυπο τής Αυστρίας «Die Rote Fahne» επιτίθεται στον Ράιχ θεωρώντας… προσβλητικό το βιβλίο του «Ο σεξουαλικός αγώνας των νέων».

1933 Ιανουάριος. Ο Αδόλφος Χίτλερ διορίζεται καγκελάριος της Γερμανίας.

(Συνεχίζεται)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s