ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ (Νο 1)

Γράφει:

Ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Ο Ράιχ αποτελεί μοναδική περίπτωση σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία, ως ο επιστήμονας που συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε, όσο κανένας άλλος, από τα πλέον αλλότρια συμφέροντα και -ισμούς. Το γεγονός που κάνει μοναδική την πορεία του είναι ότι αποτέλεσε στόχο από μηχανισμούς έξι κρατών. Τής κομουνιστικής ΕΣΣΔ, τής ναζιστικής Γερμανίας, τής καπιταλιστικής Αμερικής, τής Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας.

Εξαιτίας της πολεμικής που δεχόταν αναγκάστηκε να μεταναστεύσει σε 5 κράτη, χωρίς να διακόψει την κοινωνική του συνεισφορά, τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων, τη διεξαγωγή πρωτοποριακών πειραμάτων και την πραγματοποίηση επαναστατικών ανακαλύψεων. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Ράιχ είχε τη χαρά της ζωής μέσα του. Όπως έλεγε ο καλύτερος φίλος του Simeon Tropp: μπορούσε να βρίσκει ευχαρίστηση κι ευτυχία ακόμα και όταν βρισκόταν στις χειρότερες στιγμές τής ζωής του.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

H  καταγραφή των γεγονότων δεν αποτελεί προσπάθεια πολιτικής κριτικής. Ο γράφων τη μόνη συμβουλή που κρατά καλά στο μυαλό του από τον  ιδεολόγο μαρξιστή και αντάρτη του ΕΛΑΣ πατέρα του, είναι ότι η πραγματικότητα αποτελεί ό,τι πιο επαναστατικό και υγιές υπάρχει στη Γη. Μόνο με αυτό το γνώμονα παρατίθενται τα ιστορικά ντοκουμέντα και τα σχόλια.

Κάτι σαν πρόλογος στη χρονολόγηση αυτών των άθλιων γεγονότων

 

Το 1920 κι ενώ ο Ράιχ ήταν ακόμα φοιτητής τής ιατρικής γίνεται μέλος τής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας τής Βιέννης. Προς μεγάλη έκπληξη μεγαλύτερων και «εμπειρότερων» ψυχαναλυτών, ο Φρόιντ προάγει τον «πιτσιρικά» Ράιχ ως πρώτο βοηθό στην Ψυχαναλυτική Πολυκλινική, (θέση που κατείχε από την ίδρυσή της μέχρι το 1928, παρά τον λυσσαλέο πόλεμο και τις συκοφαντίες σε βάρος του). Στην πορεία καταλαμβάνει  τη θέση τού αντιπροέδρου τής Πολυκλινικής από το 1928 έως το 1930, ενώ διορίζεται από τον Φρόιντ διευθυντής των Τεχνικών Σεμιναρίων για την Ψυχαναλυτική Θεραπεία από το 1924 έως το 1930. (Αυτή τη μέγιστη εκτίμηση τού Φρόιντ προς τις επιστημονικές του ικανότητες την πληρώνει με βαρύ τίμημα, όσο βρισκόταν στις θέσεις αυτές όσο και κατά τις επόμενες δεκαετίες! Ο φθόνος ήταν η κινητήρια δύναμη των μικρομέγαλων ανθρωπάκων που τον συκοφαντούσαν συστηματικά).

Τον Ιανουάριο του 1927 ασθενεί από φυματίωση, από την οποία θεραπεύεται μετά 3,5 μήνες. Στη συνέχεια προωθείται στη διοικούσα επιτροπή τής Ψυχαναλυτικής Ένωσης τής Βιέννης, παρά την έντονη αντίθεση του Federn, ενός ηλικιωμένου και έμπειρου ψυχαναλυτή ο οποίος διατηρεί έντονη ιδεολογική αντίθεση με τον Ράιχ στο ζήτημα τής εφθβικής σεξουαλικότητας. Ο Φέντερν υποστηρίζει τα ψυχρά μπάνια για την αποφυγή στύσης και ο Ράιχ ζητά να γίνει αποδεκτή η εφηβική σεξουαλικότητα. Τον ίδιο μήνα συνεργάζεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα τής Αυστρίας και στη συνέχεια μετά συστηματική μελέτη τού «Κεφαλαίου» τού Μαρξ, αρχίζει προσπάθειες για να ενώσει ψυχανάλυση και μαρξισμό διαμορφώνοντας το κίνημα που άφησε εποχή ως sex-pol.

Από εδώ και πέρα εκτός από τις πάμπολλες ραδιουργίες των ψυχαναλυτικών κύκλων θα έχει να αντιμετωπίσει και τις συστηματικές ραδιουργίες των οργανωμένων κομουνιστών και των συνοδοιπόρων τους. Οι ανακαλύψεις του για τη σεξουαλικότητα και το ανακλαστικό του οργασμού παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο ενός σχεδόν θανατηφόρου κράματος θαυμασμού και μίσους. Ένας από τους  κορυφαίους ψυχαναλυτές που αρχίζει να τον μισεί είναι ο Rado. Το μίσος προς τον Ράιχ οφείλεται στην  αμοιβαία έλξη μεταξύ τής συζύγου τού Ραντό (Rado) και τού Ράιχ. Μια έλξη που αντιλήφθηκε ο Ραντό, αλλά που ήταν απολύτως φυσική θα μπορούσε να ειπωθεί, λόγω τής γοητείας που ασκούσε ο γεμάτος ζωντάνια και εξυπνάδα Ράιχ. Μεταξύ τού Ράιχ και τής συζύγου τού Ραντό, τής Emmy, δεν υπήρξε κανενός είδους ερωτική σχέση.  Ωστόσο ο σύζυγος ένιωθε την έλξη της γυναίκας του προς τον Ράιχ…

Ο ίδιος ο Ράιχ αναφέρει ότι με την Emmy, είχε μεγάλη έλξη που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Ο σύζυγος ζήλευε τρομερά. Ως μόνη εκδίκηση επέλεξε τη διάδοση φημών ότι ο Ράιχ ήταν σχιζοφρενής. Αργότερα αυτές τις φήμες  αναμασούσε φανερά ο Ferenchi, ο ψυχαναλυτής, που μυήθηκε από τον Ράιχ στις έννοιες τής sex-pol, ενώ και οι δύο τους ήταν μέλη τής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας τού Φρόιντ, ανήκοντας ταυτόχρονα στην κρυφή  μαρξιστική πτέρυγα. Αυτές τις φήμες τις αναμασούσαν κρυφά διάφοροι άλλοι.

Το μίσος του ζηλότυπου συζύγου θα συνοδεύει τον Ράιχ σχεδόν σε όλη του τη ζωή. Αρχικά ο Ραντό είπε στη σύζυγο τού Ράιχ ότι είναι αυτός είναι τρελός και πρέπει να τον χωρίσει. Από τη μεριά του ο Φρόιντ έλεγε ότι ο Ράντο έχει τα μάτια τού πατροκτόνου και μια άλλη ψυχαναλύτρια στον κύλκλο τού Φρόιντ έλεγε ότι ο Ραντό είναι στα όρια τής ψύχωσης. Ωστόσο, ο Ραντό «πληροφόρησε» επίσης την κόρη τού Φρόιντ, Anna, ότι ο Ράιχ είναι τρελός. Εκείνη με τη σειρά της άδραξε την ευκαιρία και ωθούμενη από ένα βαθύ μίσος για τον Ράιχ, τόσο από την προσωπική της σεξουαλική «διαφορετικότητα», όσο και την επιστημονική της κατωτερότητα απέναντι στον Ράιχ φρόντισε να «πληροφορήσει» τη σύζυγο του Ράιχ, Annie, ότι ο Ράιχ είναι τρελός και το πρωτοφανές, τής ζήτησε να μην έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του και να μην κάνει δεύτερο παιδί! Ευτυχώς η σύζυγος τού Ράιχ δεν την άκουσε, σε αυτό το σκέλος των «σοφών» συμβουλών, αλλά  στη συνέχεια λειτουργώντας με το σύνδρομο τής εγκαταλελειμμένης συζύγου, υπήρξε κι αυτή συστηματική συκοφάντης του.

Το ζεύγος των Ραντό, μετανάστευσε στις ΗΠΑ, το 1931. Εκεί ανέβηκαν τα σκαλιά τής εξουσίας και άρχισαν ερευνητική δουλειά με τη σύζυγο τού τότε προέδρου των ΗΠΑ Έλεανορ Ρούζβελτ. Η κ. Ραντό μιλούσε πέντε γλώσσες και δούλεψε αρκετά χρόνια, για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ειδικά στο γραφείο που έλεγχε τους Γερμανούς εξόριστους. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το ζεύγος των Ραντό έβαλε το χεράκι του στην πρώτη έρευνα, σύλληψη και κράτηση για τρεις εβδομάδες τού Ράιχ από το FBI το  Δεκέμβριο του 1941, 1,5 χρόνο μετά τη δολοφονία του Τρότσκι από πράκτορα του Στάλιν στο Μεξικό και 8 μήνες μετά τη συνάντηση τού Ράιχ με τον Αϊνστάιν. Με δεδομένο το βαθύ μίσος τού Rado για τον Ράιχ, όλα είναι εξόχως πιθανά. Έχουμε εδώ ένα ζεύγος, που αποτέλεσε μια επιπλέον πηγή προβλημάτων για τον Ράιχ στις ΗΠΑ. Οι Ραντό ίσως να είναι εκείνοι που όχι μόνο τον συκοφαντούσαν, αλλά και που τροφοδοτούσαν FBI, την FDA και άλλες υπηρεσίες με «έγκυρα» στοιχεία για να αγνοηθεί το επιστημονικό έργο και οι κολοσσιαίες ανακαλύψεις τού Ράιχ. O τότε διευθυντής τής FDA έγραφε σε επιστολή του προς την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση ότι ένα άτομο κύρους, που γνώριζε καλά τον Ράιχ από την Ευρώπη, αφιέρωσε χρόνο και παρείχε πολύτιμες γνώσεις για να καταφέρει η FDA να στριμώξει τον Ράιχ στη γωνία και να τον κλείσει στη φυλακή! Το πλέον πιθανό είναι αυτός ο άγνωστος κύριος ή ο ρουφιάνος «Χ» με τις υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις να ήταν ο ζηλότυπος σύζυγος Ραντό.

Την  ίδια περίπου εποχή, (1934) ο Kim Philby οπαδός των ιδεών τού Ράιχ, εισχωρεί στην αντικατασκοπεία τής Βρετανίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πράκτορας του Στάλιν.

Το 1942 το FBI θα ανακρίνει τον σύζυγο τής δημοσιογράφου, Μπρέιντι (Brady), εκείνης που 5 χρόνια αργότερα έγραψε το άρθρο – «δολοφονία» για τον Ράιχ), επειδή τον θεωρούσε πράκτορα τής Μόσχας, όπως και ήταν. Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση του άρθρου το 1947, ο Ράιχ έστελνε συνεχώς επιστολές στο FBI, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα «κόκκινης» συνωμοσίας, με αιχμή την Brady, αλλά το FBI, περιέργως δεν συνέδεε το θέμα, παρά το γεγονός ότι ήδη γνώριζε τη δράση τού ζεύγους των Brady. Γνώριζε δηλαδή, ότι η δημοσιογράφος – λιβελογράφος ήταν πράκτορας τής Μόσχας, όπως καταδεικνύεται μέσα από την έξοχη έρευνα του εκδότη-δημοσιογράφου Jim Martin στο βιβλίο του «Wilhelm Reich and the Cold  War». Σελίδες τού φακέλου τής Brady, που διατηρεί το FBI, είναι ολοσχερώς σβησμένες, επειδή με βάση τους νόμους «National Security Act 1947» και «CIA Act 1949» θεωρούνται ύψιστα κρατικά μυστικά. Ας το σκεφτούμε λιγάκι. Η σκοτεινή δράση αυτής τής παντελώς άγνωστης δημοσιογράφου στο ευρύ κοινό των ΗΠΑ, καλύπτεται από το  FBI και τη CIA, επειδή εάν αποκαλυφθεί, θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα τής υπερδύναμης…

1927-1939 – Η ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥ’Ι’ΑΣ

1927 Ιανουάριος. Ο Ράιχ εγγράφεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τής Δανίας.

1927 Ιούλιος. Η αστυνομία τής Βιέννης σκοτώνει 89 διαδηλωτές και τραυματίζει πάνω από 1.000. Ο Ράιχ παρακολουθεί το γεγονός πλημμυρισμένος από μια τρικυμία συναισθημάτων, κάτι που τον αναγκάζει να προβληματιστεί για τις ικανότητες των κομματικών ηγετών, αλλά και για την παθητικότητα των μαζών. Στην πραγματικότητα αυτό το γεγονός βάζει τις βάσεις για τη δουλειά με την sex-pol, τη σύγκρουση με την πολιτική και τη συγγραφή τού βιβλίου «Η μαζική ψυχολογία τού φασισμού».

1928 Άνοιξη. Εξηγεί στον Φρόιντ την επιθυμία του να δημιουργήσει κέντρα σεξουαλικών συμβουλών για να εφαρμοστούν οι ψυχαναλυτικές απόψεις σε ευρεία κλίμακα. Ο Φρόιντ συμφωνεί ολόψυχα.

Ιδρύει μαζί με αρκετούς Βιεννέζους γιατρούς τη Σοσιαλιστική Εταιρεία για Σεξουαλικές Συμβουλές και Σεξουαλική Έρευνα.

Τα πρώτα βήματα της sex-pol. Ο Ράιχ με λίγους επαγγελματίες φίλους του κι ένα φορτηγάκι «σαρώνουν» τις συνοικίες τής Βιέννης μιλώντας στους ανθρώπους για σεξουαλικά θέματα, σε συγκεντρώσεις που γίνονταν κυρίως σε πάρκα. Καμιά φορά η ομάδα του μοιράζει μπροσούρες από πόρτα σε πόρτα. Ο Ράιχ, επιπλέον, δίνει διαλέξεις με πολιτικό περιεχόμενο.

1928 Μάρτιος. Εντάσσεται ατύπως στο Αυστριακό Κομουνιστικό Κόμμα, ενώ τον ίδιο χρόνο η σύζυγός του αρχίζει τις… περίφημες αναλυτικές – συκοφαντικές συνεδρίες – ραδιουργίες, με την κόρη τού Φρόιντ, Anna, η οποία όταν τη ρωτούσαν αργότερα για τον Ράιχ συνέχιζε τη συκοφαντία λέγοντας ότι είναι «ιδιοφυΐα ή ….» αφήνοντας να εννοηθεί η λέξη «τρελός».

1928 Απρίλιος. Η πρώτη σαφής επίθεση εναντίον τού Ράιχ. Έδινε τότε μια διάλεξη σε φοιτητές στη Βιέννη, για τη σχέση ψυχανάλυσης – μαρξισμού, εξηγώντας τον κοινωνιολογικό ρόλο τού οιδιπόδειου συμπλέγματος. Τότε παρενέβη ένας καθηγητής που είχε έρθει από τη Μόσχα δηλώνοντας με έμφαση ότι το οιδιπόδειο σύμπλεγμα δεν ήταν μαρξιστικό και άρα ήταν ανοησία. «Το κύρος αυτού τού βοδιού ήταν τεράστιο  εξαιτίας τής επανάστασης τού 1917, – σχολιάζει ο Ράιχ – κι εγώ δεν είχα ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα για το πού και πώς διαμορφώνεται κοινωνιολογικά η λειτουργία τής οικογένειας».

1928 Νοέμβριος. Ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες τού Φρόιντ, ο Paul Federn,  ραδιουργεί εναντίον τού νεαρού και ταχύτατα ανερχόμενου Ράιχ. Η ραδιουργία υποκινείται από το βαθύ πουριτανισμό τού Federn και το φθόνο του για την απίστευτη ανέλιξη, λόγω ικανοτήτων, τού «αμούστακου» Ράιχ, την ίδια εποχή, που άλλοι ηλικιωμένοι ψυχαναλυτές βρίσκονταν στην αφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, παρεμβαίνει υπέρ τού Ράιχ, ο ίδιος ο Φρόιντ και ο Ράιχ παραμένει διευθυντής των Ψυχαναλυτικών  Σεμιναρίων.  Χαρακτηριστικό των σεξουαλικών προβλημάτων και της «ηθικής» αυτού τού ατόμου, που ήταν μάλιστα ο επίσημος εκπρόσωπος τού Φρόιντ, είναι ότι είχε συγγράψει κείμενο με το οποίο συνιστούσε στους νέους να παίρνουν βαθιές αναπνοές για να μην έχουν στύση… Αυτές οι οπισθοδρομικές συμβουλές δίνονταν από έναν κορυφαίο ψυχαναλυτή, που ήταν ο επίσημος αντιπρόσωπος τού Φρόιντ, τού επιστήμονα που έφερε στο φως την παιδική σεξουαλικότητα.

1928. Νοέμβριος. Καθιερώνεται η λειτουργία πολυκλινικών που παρέχουν συμβουλές και βοήθεια για τη σεξουαλική υγεία. Εξαπλώνεται το κίνημα sex-pol  με τον Ράιχ ως βασικό ηγέτη. Το πάθος του γι’ αυτό που κάνει το περιγράφει ως εξής: «Θεωρούνταν αφύσικο για έναν αξιοσέβαστο γιατρό κι επιστήμονα, (όπως αυτός) να συμμετέχει σε διαδηλώσεις των ανέργων, να μοιράζει μπροσούρες για την κοινωνική υγιεινή σε εργατικές περιοχές και να παίρνει μέρος σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διανοούμενοι αδυνατούσαν να καταλάβουν γιατί διακινδύνευα την κοινωνική μου θέση κάνοντας τέτοια πράγματα».

1929. Ένας κρίσιμος χρόνος. Ο Ράιχ αρχίζει φρενήρη δραστηριότητα. Βρίσκεται επικεφαλής των Τεχνικών Σεμιναρίων τής Ψυχαναλυτικής Κλινικής, επικεφαλής τής Πολυκλινικής, έχει ιδιωτικό ιατρείο, ενώ ταυτόχρονα  δουλεύει μέσω τής  sex-pol, ιδρύοντας νέα  συμβουλευτικά κέντρο, διοργανώνοντας ομιλίες και γράφοντας άρθρα και βιβλία.

1929 Ιανουάριος. Ανακοινώνεται μέσω των εφημερίδων η ίδρυση μιας νέας κλινικής σεξουαλικής υγιεινής. Ο Ράιχ είναι ο ιδρυτής και αυτή τη φορά υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα τής Δανίας.

1929 Σεπτέμβριος. Επισκέπτεται την ΕΣΣΔ μαζί με την ψυχαναλύτρια γυναίκα του, Annie Pink. Εκεί περιοδεύει σε διάφορα σχολεία,  και δίνει διάλεξη στη Μόσχα. Ίσως είναι ελάχιστα γνωστό ότι το 1929 ένα περιοδικό με το ηχηρό όνομα «Κάτω από το λάβαρο τού Μαρξισμού» (Pod zmamenem marksizma) δημοσίευσε άρθρο εναντίον τού Ράιχ. Αυτό το άρθρο ήταν η πρώτη επίσημη επίθεση που δέχθηκε ο Ράιχ από το σοβιετικό κράτος. Ήταν στην ουσία η αναγγελία θανάτου των προσπαθειών του για να ενώσει μαρξισμό – ψυχανάλυση. Ο Ράιχ πίστευε τότε ότι η ψυχανάλυση συνδέεται με τον μαρξισμό, επειδή για την ψυχανάλυση οι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα κοινωνικά και βιολογικά όντα. Η αντίδραση τού σοβιετικού καθεστώτος σε γραπτό αντίλογο, μέσω τού Sapir, ήταν ότι η ψυχανάλυση δεν ήταν επιστημονική θεωρία, αλλά ιδεολογία.

Η κύρια γραμμή τού Sapir (δηλαδή τού κόμματος), ήταν ότι ο Φρόιντ με τα τελευταία του βιβλία έφυγε από το ντιβάνι τής ψυχανάλυσης και μπήκε σε κοινωνιολογικά χωράφια. Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος επειδή μόνο μια αυθεντία (το κόμμα) μπορούσε να κατανοήσει τους περίπλοκους νόμους τής κοινωνίας.

Με αυτό τον τρόπο προαναγγελλόταν όχι μόνο η καταδίκη τού Ράιχ, αλλά και ο εξοβελισμός τής ψυχανάλυσης από το σοβιετικό καθεστώς.  Αμέσως μετά τη δημοσίευση τού άρθρου έκλεισε η έδρα τής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και το Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο, ενώ όλα τα βιβλία τού Φρόιντ αποσύρθηκαν από τις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία τής ΕΣΣΔ. Στο εξής δεν θα επιτρεπόταν οποιαδήποτε βιβλιογραφική παραπομπή σε αυτά.

(Συνεχίζεται)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s