Βίλχελμ Ράιχ, Ισλάμ και σεξουαλική επανάσταση

Οι ανακαλύψεις τού Ράιχ αυτή τη φορά σπέρνουν «δαιμόνια» στο Ισλάμ. Η Βερολινέζα δικηγόρος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Σεϊράν Ατές επικαλείται τον Ράιχ ζητώντας από τους μουσουλμάνους να τον διαβάσουν για να καταλάβουν τι είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει. Μια σεξουαλική επανάσταση, η οποία θα επιτρέψει στους οπαδούς τού Ισλάμ να αυτοπροσδιορίζονται και να ζουν ελεύθερα…

Δυστυχώς, οι ανακαλύψεις τού Ράιχ παραμένουν ακόμα και σήμερα τραγικά διαστρεβλωμένες, για να μην αναφερθώ στην προσωπικότητά του, που αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, αναφορικά με τις μύριες όσες συκοφαντίες που υπέστη, οργανωμένες και μη, τόσο όσο ζούσε όσο και μετά το θάνατό του….

arabika.biblio.raix copy

 

Σχετικά με τη «σεξουαλική επανάσταση», δεν γνωρίζω εάν θα συμβεί στο Ισλάμ. Εάν πρόκειται να δούμε το απίστευτο. Μουσουλμάνους και μουσουλμάνες φοιτητές και φοιτήτριες να πετάνε βιβλία τού Ράιχ στα κεφάλια αστυνομικών και καθηγητών, όπως γινόταν στη Γαλλία το ’68, όπου η «επανάσταση» που ξεκίνησε τότε δεν ήταν τίποτα άλλο παρά  διεκδίκηση τού δικαιώματος στις σεξουαλικές ανάγκες τής νεολαίας.

Πυροδοτήθηκε ύστερα από τη βικτοριανή τύπου καταπίεση αυτών των αναγκών και η αντίδραση προήλθε με βασικό όχημα έμπνευσης τις ιδέες τού Ράιχ και δευτερευόντως τού Μαρκούζε. Ο γενικότερος ξεσηκωμός που ακολούθησε καπελώθηκε – όπως γίνεται συνήθως – από πάμπολλα άλλα αιτήματα και από άλλες τόσες ιδεολογικές τάσεις και ρεύματα.

Αυτό που αποσιωπάται, αποκρύπτεται και πιθανώς αγνοείται σήμερα από τους περισσότερους, είναι ότι οι ιδέες τού Ράιχ αποτέλεσαν το βασικότερο σπινθήρα για το κίνημα τού Μάη και ότι καμία «σεξουαλική επανάσταση» δεν είναι δυνατό να πετύχει και να λυτρώσει τους ανθρώπους, όσο παραμένει στο ίδιο τους το σώμα η δομή εκείνη (η θωράκιση) που τους ωθεί να σκοτώνουν τη ζωή, τον έρωτα και την αγάπη.

Η 46χρονη Βερολινέζα δικηγόρος, διαθέτοντας αρκετό θάρρος, εξέδωσε βιβλίο με τίτλο: «Το Ισλάμ χρειάζεται μια σεξουαλική επανάσταση» για να διακηρύξει ότι η μουσουλμανική θρησκεία δεν έχει καμία θέση να παίζει το ρόλο τού ελεγκτή στο κρεβάτι τω πιστών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο εκδημοκρατισμός(!) τού Ισλάμ πρέπει να ξεκινήσει από μια σεξουαλική επανάσταση.

Στην ερώτηση τής δημοσιογράφου τής «Ελευθεροτυπίας» κ. Κατερίνας Οικονομάκου «γιατί θεωρείτε ότι ο εκδημοκρατισμός τού ισλαμικού κόσμου πρέπει να ξεκινήσει από μια σεξουαλική επανάσταση» απαντά ως εξής:

«Θα σας εξηγήσω: Οταν με ρωτάνε αν το Ισλάμ είναι συμβατό με τη δημοκρατία ή αν το Ισλάμ μπορεί να μεταρρυθμιστεί, απαντώ: Παρακαλώ, διαβάστε τον Βίλχελμ Ράιχ– όσα γράφει για τον χριστιανισμό και τη Σοβιετική Ενωση ταιριάζουν απολύτως και στο Ισλάμ, όπου τα πάντα είναι θέμα θρησκείας και κουλτούρας. Ο Ράιχ, θα μου πείτε, έγραφε σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Ναι, έκτοτε οι καιροί έχουν αλλάξει και η Δύση εξελίχθηκε, αλλά ο μουσουλμανικός κόσμος δεν εξελίχθηκε. Υπήρξε μια εποχή, κατά τον 14ο αιώνα, που η ισλαμική διανόηση είχε στις τάξεις της πολύ προοδευτικά πνεύματα. Ομως, υπήρξε έντονη σύγκρουση και υπερίσχυσαν οι συντηρητικοί, οι οποίοι πίστευαν ότι όλα τα κάνει ο Θεός, οπότε έβαλαν φρένο σε κάθε κίνηση προόδου και αμφισβήτησης. Δίδασκαν πως ό,τι είναι γραμμένο στο Κοράνι είναι νόμος και οι πιστοί πρέπει να ζουν κάθε μέρα με το Κοράνι οδηγό τους. Γι’ αυτό σταμάτησε να προοδεύει ο ισλαμικός κόσμος».

Και για να μη μάς αφήσει καμία αμφιβολία ότι – ΔΥΣΤΥΧΩΣ – ούτε και αυτή όσο ανοιχτόμυαλη, καλοπροαίρετη και προοδευτική κι αν είναι, δεν έχει κατανοήσει τι πραγματικά ανακάλυψε ο Ράιχ, απαντά ως εξής στην ερώτηση Ποια θα ήταν τα χαρακτηριστικά μιας σεξουαλικής επανάστασης στον ισλαμικό κόσμο;

«Τη φαντάζομαι με τα χαρακτηριστικά που ήδη έχει. Με μια έννοια, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεξουαλική επανάσταση. Σε χώρες όπως το Ιράν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Ινδονησία θα βρείτε ανθρώπους πουν ζουν όπως ζούμε στη Δύση – κάνουν σεξ εκτός γάμου, αδιαφορούν για την παρθενία κ.λπ. Αλλά όλα αυτά συμβαίνουν κρυφά. Εγώ λέω ότι πρέπει να μιλήσουμε για την πραγματικότητα και να μιλήσουμε για τις ηθικές επιταγές στο εσωτερικό αυτών των κοινωνιών, για τους θρησκευτικούς κανόνες αλλά και για τον ρόλο της αστυνομίας και τον ασφυκτικό έλεγχο προς τους πολίτες. Γιατί αυτά τα καθεστώτα έχουν την επιτακτική ανάγκη να ασκούν έλεγχο σε κάτι τόσο ιδιωτικό, όπως είναι η σεξουαλικότητα; Πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά αυτό το ερώτημα. Και φυσικά, αν θέλουμε να έχουμε δημοκρατία, είναι αυτονόητο πως πρέπει υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη θρησκεία και την πολιτική. Αυτή τη στιγμή το ουσιαστικό αίτημα για τους μουσουλμάνους είναι να διακηρύξουν ότι η θρησκεία δεν έχει καμιά απολύτως θέση στο κρεβάτι τους. Η θρησκεία είναι καλή για όποιον αισθάνεται ότι επιθυμεί να ασπάζεται ένα θρησκευτικό δόγμα. Αλλά κανένας θεσμός δεν έχει δικαίωμα να εισέρχεται σε ιδιωτικές περιοχές και να υποδεικνύει, να επιβάλλει ακόμη, πώς θα βιώσει ένας άνθρωπος τη σεξουαλικότητά του».

Η κυρία Σεϊράν Ατές για να κάνει το βιβλίο της να το προσέξουν όσο γίνεται περισσότεροι μουσουλμάνοι ήθελε αρχικά να βάλει ως τίτλο το  «Θα γαμάω όποιον θέλω». Η απάντησή της γι’ αυτή την επιθυμία της αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά ότι η σεξουαλική αθλιότητα που φθάνει έως την απόλυτη βία και το φόνο, κρύβει πίσω της μια πολύ βαθύτερη διαταραχή, αυτό που ο Ράιχ ονόμασε «συγκινησιακή πανούκλα». Δυστυχώς – ούτε και αυτή η ανακαλυψή του έχει γίνει αντιληπτή. Για την ιστορία ιδού πώς αιτιολογεί την αρχική απόφασή της, την οποία ανακάλεσε στη συνέχεια, προφανώς αντιλαμβανόμενη ότι θα συντόμευε σημαντικά τη ζωή της ύστερα από κάτι τέτοιο.

Είναι αλήθεια ότι θέλατε να δώσετε στο βιβλίο σας τον τίτλο «Θα γαμάω όποιον θέλω»;

«Ναι, γιατί ήταν τα τελευταία λόγια που είπε μια κοπέλα πριν δολοφονηθεί. Η Χατούν Σουρουκτσού. Τη δολοφόνησε ο αδελφός της, ο οποίος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο, είπε: «Μου είπε «Θα γαμάω όποιον θέλω» και τη σκότωσα». Ξέρετε, θα μείνει στη φυλακή μόνο εννέα χρόνια. Ηταν δεκαεννέα ετών όταν διέπραξε το φόνο, ο μικρότερος ανάμεσα στους τρεις γιους της οικογένειας. Βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να το αποδείξει, αλλά πολλοί πιστεύουμε ότι ανέθεσαν στον μικρότερο να σκοτώσει τη Χατούν γιατί η ποινή του δεν θα μπορούσε να ξεπερνάει τα δέκα χρόνια, όπως προβλέπει η γερμανική νομοθεσία για πρόσωπα έως 21 ετών».

Δεν είναι, όμως, σπάνια τα εγκλήματα τιμής στη Γερμανία;

«Κατά μέσο όρο διαπράττονται δέκα εγκλήματα τιμής το χρόνο – δέκα που ξέρουμε ότι διαπράχθηκαν για λόγους τιμής… Δεν είναι λίγες δέκα δολοφονίες. Επίσης, αν δέκα σκοτώνονται, σκεφτείτε πόσα κορίτσια υποτάσσονται στη μοίρα που τους επιβάλλουν, για να μη χάσουν τη ζωή τους. Ξέρετε, οι γυναίκες στο Ισλάμ ανατρέφονται με την κουλτούρα της φυλής, δεν μαθαίνουν την έννοια της ατομικότητας. Μεγαλώνουν με την ιδέα ότι πάνω απ’ όλα είναι μέλη της Ούμα, της κοινότητας των πιστών. Μαθαίνουν ότι δεν έχει σημασία τι επιθυμεί μια νεαρή γυναίκα ως ξεχωριστό πρόσωπο, αλλά τι επιθυμεί η ομάδα στην οποία ανήκει. Δεν πρέπει μια γυναίκα να ντροπιάσει την ομάδα, την οικογένεια. Είναι μια κουλτούρα ντροπής η ισλαμική, όπως η καθολική είναι μια κουλτούρα ενοχής. Οι διαφορές αυτές είναι κάτι που οφείλουμε να γνωρίζουμε για να κατανοήσουμε τα γεγονότα. Ενας μουσουλμάνος ζει πρώτα για την οικογένειά του, δεν κάνει επιλογές με βάση τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=103898

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s